Oproep 50 organisaties: Heropen nú de middelbare scholen

Meisje_op_schoolplein_2020_UN0406677

Het gebrek aan perspectief voor leerlingen van de middelbare school en het trage tempo waarin heropening van middelbaar onderwijs wordt overwogen, is een enorme belasting op hun mentale gezondheid en sociale ontwikkeling. Daarom roepen zeker vijftig organisaties, waaronder MIND, het kabinet dringend op om de middelbare scholen per direct te heropenen.

De belangen van jongeren tellen onvoldoende mee

Want de ernst hiervan lijkt nog steeds niet tot de politiek te zijn doorgedrongen. De vijftig partijen maken zich grote zorgen om jongeren in ons land. Sinds de coronacrisis hebben scholieren al maandenlang online onderwijs en gaan fysiek niet naar school. De prijs die zij daarvoor betalen is groot. De helft van de jongeren geeft aan zich eenzaam te voelen. Jongeren zijn sneller verdrietig of boos. Ook is er een toename in eetstoornissen, depressieve gevoelens en angst onder tieners. 

Kijk naar alternatieven

Het is tijd voor het kabinet om al deze risico’s in acht te nemen en de middelbare scholen direct te heropenen. Want de huidige stilstand betekent letterlijk een achteruitgang van onze jongeren. "Zeker, jongeren zijn veerkrachtig en passen zich aan, maar laat hen niet de onzichtbare slachtoffers worden van de coronapandemie. Dus kijk naar alternatieven om leerlingen in het voortgezet onderwijs weer naar school te laten gaan. Bijvoorbeeld door klassen in te roosteren op verschillende dagen, of les te geven in leegstaande gebouwen. Geef het onderwijs de ruimte, geld en menskracht om op creatieve wijze hun scholen te kunnen heropenen," aldus Suzanne Laszlo van UNICEF Nederland.

Het openen van middelbare scholen brengt gezondheidsrisico’s en onrust met zich mee. Maar we weten dat scholen geen grote besmettingshaarden vormen. De organisaties vinden het belangrijk om zorgen bij docenten weg te nemen en willen dat leraren beter worden geïnformeerd over de gezondheidsrisico’s. Het onderwijspersoneel eerder vaccineren zou ook kunnen helpen de onrust weg te nemen. Daarbij willen we dat tieners worden betrokken bij het coronabeleid. "Onze ervaring is dat jongeren heel goed kunnen aangeven wat zij nodig hebben," aldus Laszlo.

Meer nieuws