Nieuwe regeling over DSM vermelding op facturen

Met ingang van 3 april is er een nieuwe regeling in de ggz voor het delen van gegevens over patiënten door professionals aan zorgverzekeraars. Mensen die bezwaar hebben tegen deze gegevensdeling, kunnen dit via een privacyverklaring kenbaar maken.
Aanleiding voor de regeling
Met ingang van 1 januari dit jaar ontstond een dilemma: psychologen en psychiaters kunnen niet meer op basis van de DSM gegevens (het diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen) de kosten declareren. Eigenlijk zou met ingang van dit jaar een ander systeem de DSM vervangen. Maar dit is nog niet het geval. De DSM blijft daarom voorlopig nodig voor de vergoeding door zorgverzekeraars. De wet was inmiddels al wel aangepast, waardoor het delen van de DSM het beroepsgeheim van professionals en de privacy van cliënten schendt. Om de gemaakte kosten op deze wijze te kunnen blijven declareren bij een zorgverzekeraar, moest een aangepaste regeling komen.
Na een tijdelijke tussenvorm die gold van januari tot april, is nu een definitieve regeling gekomen. Op 31 maart heeft de minister de Regeling verduidelijking tijdelijk gebruik DSM-hoofdgroepen en basis ggz-profielen ondertekend. De regeling is op 2 april jl. gepubliceerd in de Staatscourant en ging op 3 april 2025 in.
Wat betekent dit voor cliënten?
Volgens de regeling mag een zorgverlener de DSM-hoofdgroep (bij gespecialiseerde ggz) of het gb-ggz-profiel (bij basis-ggz behandelingen) en de gekozen zorgvraagtype op de nota vermelden. De zorgverlener hoeft niet langer toestemming hiervoor te vragen aan cliënten. Cliënten die niet willen dat deze gegevens naar hun zorgverzekeraar en de Nederlandse Zorgautoriteit gaan, kunnen dit weigeren door een privacyverklaring te ondertekenen. Let op: dit is een nieuwe versie van de privacyverklaring voor 2025.
Goed om te weten
- Heb je in de periode vanaf januari tot april 2025 een toestemmingsverklaring plus het addendum privacyverklaring ondertekend? Dan gelden deze vanaf nu niet meer en dient de nieuwe verklaring getekend te worden.
- Was je al in 2024 (of eerder) in behandeling en had je toen al de privacyverklaring 2024 (of eerder) ondertekend? Dan geldt deze nog steeds. Je hoeft niet de nieuwe versie van de privacyverklaring te ondertekenen.
Heb je vragen over de gegevensdeling of de privacyverklaring? Stel ze aan je zorgverlener.