Input Kamerdebat over mentale gezondheid scholieren en studenten

groep jongeren

Ongezonde stress en prestatiedruk bij scholieren en studenten voorkomen

Vroeg inzetten op het gezond omgaan met stress en tegenslag voorkomt problemen later. Daarom is het essentieel om kinderen en jongeren de vaardigheden te leren om met prestatiedruk en stress om te gaan. Dat is de boodschap die MIND en alle andere samenwerkende gezondheidsfondsen vanuit het programma Gezonde Generatie meegeven aan de Tweede Kamer voor het debat op 14 mei over mentale gezondheid van scholieren en studenten.

Gezonde en ongezonde stress

Stress hoort bij het leven en is een onmisbare factor voor kinderen om zich gezond te ontwikkelen. Te veel kinderen en jongeren ervaren echter ongezonde stress, wat kan zorgen voor mentale en fysieke gezondheidsschade tijdens het opgroeien, maar ook op latere leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de jongeren (12 tot 25 jaar) vaak stress ervaart. Stress door school wordt als belangrijkste oorzaak genoemd.

Sociaal-emotionele vaardigheden in onderwijs verankeren

Naast het verlagen van de druk vanuit het onderwijssysteem, pleiten we daarom voor het structureel verankeren van sociaal- emotionele vaardigheden in het onderwijs. Al vanaf het primair- en voortgezet onderwijs. Zo starten scholieren en studenten met de juiste vaardigheden aan hun opleiding, loopbaan en de rest van hun leven en kunnen zij beter met stress, druk en tegenslag omgaan.

Lees hier de volledige inbreng door de Gezonde Generatie voor het debat van de Vaste Kamercommissie OCW over Mentale gezondheid scholieren en studenten op 14 mei 2025

Meer nieuws