Grote interesse in rapport over autonomiebevorderend beleid

Geschokte reacties en een zichtbare wil om te verbeteren. Zo werd het MIND rapport met meldingen over autonomiebevorderend beleid op woensdag 4 december ontvangen.
MIND stuurde het rapport naar alle instellingen waarover melding werd gedaan en presenteerde afgelopen woensdag het rapport op haar kantoor in Amersfoort aan enkele melders, vertegenwoordigers van beroepsorganisaties zoals de NVvP (psychiaters), V&VN (verpleegkundigen), brancheorganisatie de Nederlandse ggz, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, vertegenwoordigers van 113 Zelfmoordpreventie en vertegenwoordigers van het CIB Den Haag en enkele van de andere betreffende instellingen. Aanwezigen luisterden met grote interesse en spraken de intentie uit om samen te werken aan oplossingen. Binnenkort gaat MIND hier samen met hen een start mee maken.
Behandeling op maat
Het lijkt te gaan om een specifieke cliëntengroep, namelijk mensen die last hebben van persisterende (aanhoudende) suïcidaliteit en ernstige zelfbeschadiging, voornamelijk jonge vrouwen. De aanwezigen waren het erover eens dat het niet alleen gaat over de uitvoering van autonomiebevorderend beleid, maar ook over de zorg voor deze groep in het algemeen. Zowel cliënten als hulpverleners ervaren regelmatig een gevoel van machteloosheid bij de behandeling. Dit bleek uit de reacties tijdens de presentatie bij MIND.
Overzicht reacties in de media
Zowel de NVvP als de V&VN roept op tot meer aandacht voor de uitvoering van autonomiebevorderend beleid. De V&VN pleit daarnaast voor grondiger onderzoek naar de ervaringen van ggz-cliënten. MIND onderschrijft deze oproep.
Diverse media hebben aandacht besteed aan ons rapport:
- Misstanden in GGZ-klinieken: personeel moet beter worden geschoold - WNL
- Cliënten, naasten en hulpverleners ggz-instellingen slaan alarm: ‘Het gaat verontrustend mis’ - AD.nl
- Meldpunt ontvangt meer dan honderd klachten over ggz-instellingen - LINDA.nl
- MIND: Het gaat in veel ggz instellingen verontrustend mis - Skipr
- Meldingen over ggz-instellingen: ‘Ergste tijd van mijn leven’ - Flair
- Alarmerende meldingen bij het tijdelijke MIND Meldpunt - Zorgkrant
- Ervaringsverhaal Joyce over autonomiebevorderend beleid – Stichting ExpEx
- Cliënten klinieken intensieve behandeling: 'Bij sommige verpleegkundigen werd altijd iemand gesepareerd' | KRO-NCRV
Nieuwe melding?
Ons tijdelijke meldpunt is gesloten. Mensen die alsnog een melding willen doen, kunnen een melding doen bij het landelijke meldpunt Zorg van de IGJ: Klacht over zorg of jeugdhulp?
Advies of hulp
Het rapport Meldpunt Autonomiebevorderend beleid en de berichtgeving hierover kunnen veel emoties oproepen. Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met de MIND Hulplijn (voorheen MIND Korrelatie). Je kunt bellen, chatten, WhatsAppen of mailen met een van onze hulpverleners.
Heb jij (zelf of in je omgeving) te maken met gedachten over zelfdoding of ben je iemand verloren aan zelfdoding en wil je daar graag over praten? Neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie.
Wil je net als wij ook dat het eenzaam opsluiten van mensen in psychische nood stopt?