Focusgroepen geven voorkeur aan hybride zorg op maat

Hybride zorg op maat, waarin fysieke en digitale zorg worden gecombineerd, heeft de voorkeur voor mensen met psychische klachten. Dat is het inzicht uit twee focusgroepen die MIND en het programma Vliegwiel van de Patiëntenfederatie organiseerden. Een vervolg op ons eerdere onderzoek naar het cliëntperspectief op digitale zorg in de ggz. De deelnemers onderstrepen dat digitale zorg een waardevolle aanvulling kan zijn, mits het zorgvuldig en persoonlijk wordt ingezet, goed beveiligd is, en ondersteund wordt door betrokken behandelaren.
Integratie van digitale tools in behandeling
“Het zou voor mij wel helpen als ik ook midden in de nacht gewoon een berichtje kan sturen naar mijn behandelaar over dat ik me rot voel. Ook al doet die behandelaar daar niet meteen iets mee. Het voelt dan toch alsof je het naar iemand hebt verstuurd. […] Ik ben er dan niet alleen mee blijven zitten.” (Focusgroep 1, deelnemer 2)
Hybride zorg, waarin digitale en fysieke zorg worden gecombineerd op basis van individuele behoeften, komt daarmee als voorkeur naar voren uit de focusgroepen. Het opbouwen van een vertrouwensband met de behandelaar, het bieden van duidelijke uitleg, het integreren van digitale tools in de behandeling, en het serieus nemen van zorgen rondom veiligheid en privacy zijn hierin essentieel.
“Ik vind het belangrijk dat een behandelaar er op terugkomt. […] Dat je ook het idee hebt dat zij zien dat je er mee bezig bent.” (Focusgroep 1, deelnemer 4)
Onderzoek naar digitale zorg
In november 2024 startten MIND en het programma Vliegwiel van Patiëntenfederatie Nederland gezamenlijk een onderzoek naar het cliëntperspectief op digitale zorg in de ggz. Daarin werd het gebruik van, de ervaring met en de mening over zes digitale toepassingen onderzocht, namelijk: chatgesprekken, beeldbellen, online vragenlijsten, online zelfhulpmodules, apps en virtual reality (VR). Deze resultaten werden in januari 2025 gepubliceerd. Gebruikers gaven toen al aan dat zij digitale zorg zien als waardevolle aanvulling op behandeling in ggz. Zij zijn het meest positief over VR, chatgesprekken en apps en minder over beeldbellen en online zelfhulpmodules.