'Doodzonde': documentaire over suïcide, naasten en hulpverlening

doodzonde22

Op 27 februari is de documentaire Doodzonde in première gegaan. Hierin worden twee jonge mensen die suïcide hebben gepleegd gevolgd vanuit het perspectief van hun naaste omgeving en hun behandelaars. De documentaire maakt op indrukwekkende wijze duidelijk hoe belangrijk het is dat familie en naasten betrokken worden bij de behandeling van iemand met suïcidale gedachten en hoe slecht dat vaak in de praktijk nog lukt.

Tegelijk met de première is de website www.doodzonde.nl live gegaan. Via de website kun je (na registratie) ruim 25 extra filmpjes bekijken over thema’s als vroegsignalering, privacy, nazorg en impact van suïcide op nabestaanden. Ook komen naasten en hulpverleners aan het woord. De filmpjes laten treffend zien hoe alleen naasten soms staan in hun zorgen en verdriet. Ze laten hulpverleners zien die zich kwetsbaar opstellen en open vertellen over hun eigen onzekerheden en fouten. Documentaire en website zijn een must voor mensen die zich inzetten voor betere suïcidepreventie.

De makers van de film en 113 zelfmoordpreventie gaan vier bijeenkomsten in het land houden om de documentaire te tonen en in gesprek te gaan met naasten en hulpverleners. Daarmee willen ze vooral ook het gesprek tússen naasten en hulpverleners bevorderen.

Meer informatie: www.doodzonde.nl

Meer nieuws