Concrete maatregelen nodig voor rust en bestaanszekerheid mensen met psychische klachten
Oproep MIND voor het Begrotingsdebat Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Bestaanszekerheid en psychische gezondheid hangen nauw samen. Mensen met geldzorgen hebben drie keer meer kans op het ontwikkelen van een psychische aandoening. Tegelijkertijd leeft meer dan de helft van de mensen met een ernstige psychische aandoening onder de armoedegrens. Een derde van de mensen met een uitkering is cliënt in de GGZ. Rust, stabiliteit en zekerheid zijn essentieel voor alle mensen die psychisch in het leven zijn vastgelopen. MIND roept daarom op om in het begrotingsdebat van SZW op 28 november concrete maatregelen te nemen die de bestaanszekerheid verhogen.
Arbeidsongeschikt, en dan?
Bestaanszekerheid was een heet hangijzer in alle verkiezingsdebatten. Het minimumloon, en de daaraan gekoppelde bijstand, is echter niet verder verhoogd in het regeerprogramma. Ook wordt de bestaanszekerheid verkleind voor mensen met een psychische aandoening die niet kunnen werken, door afschaffing van de tegemoetkoming arbeidsongeschiktheid. Het gevolg is dat 840 duizend mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering als enige groep niet profiteren van de komende verlaging van het eigen risico. MIND roept samen met Ieder(in) en de Patiëntenfederatie Nederland de Kamer op hier een stokje voor te steken. Want mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben deze tegemoetkoming heel hard nodig.
Diverse regelingen maken het leven moeilijk
Diverse bestaande regelingen maken het mensen moeilijk om in hun bestaan te voorzien. MIND roept op om deze regelingen aan te passen en op elkaar aan te laten sluiten. Zo roepen wij op om de kostendelersnorm af te schaffen en naar het individu te kijken, en niet naar de huishoudsamenstelling, bij het toekennen van regelingen om in bestaanszekerheid te voorzien.Ook roepen wij op om mensen die niet in staat zijn om zelf volledig het sociaal minimum te verdienen in loon, meer inkomenszekerheid te geven door de regeling van de Participatiewet voor hen aan te passen.
MIND ziet ook grote verschillen en veel willekeur tussen de verschillende armoederegelingen van de 342 gemeentes. Gemeentes kennen verschillende grenzen voor wanneer kosten worden kwijtgescholden of wanneer compensatie kan worden aangevraagd. MIND roept op om met meer gecentraliseerde grenzen te komen zodat de bestaanszekerheid in heel het land wordt gegarandeerd.
Tot slot vragen we meer geld uit te trekken voor herziening van het arbeidsongeschiktheidsstelsel en om mensen met een lager inkomen hier eenvoudiger toegang toe te geven.
Lees hier de volledige brief van MIND voor het begrotingsdebat van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 28 november 2024.