Interview Marieke Wollaars over de Gezonde Generatie

Project in de spotlights: De Gezonde Generatie

Binnen MIND houdt de afdeling KIO (Kennis, Innovatie en Onderzoek) zich bezig met een grote diversiteit aan projecten en samenwerkingen in programma’s. Al deze projecten dragen bij aan één of meerdere pijlers van MIND: Kwaliteit van Zorg, Kwaliteit van Leven en Preventie. Elke maand zetten we een project in de spotlights via een interview met de projectleider. Deze maand is dat Marieke Wollaars, zij is namens MIND binnen de SGF (Samenwerkende Gezondheidsfondsen) actief als Expert Ongezonde stress verminderen bij de beweging 'De Gezonde Generatie'. 

Waar houdt de beweging 'De Gezonde Generatie' zich mee bezig? 
"MIND is lid van de SGF en zet zich, samen met 23 gezondheidsfondsen, in om ziekte-overstijgende thema’s op te pakken, zoals preventie. De Gezonde Generatie is hierin een belangrijke beweging waarin we streven naar voorkoming van ongezonde stress in de kindertijd. Stress hoort bij het leven en is een onmisbare factor voor kinderen om zich gezond te ontwikkelen. Te veel stress heeft een negatief effect op de mentale en fysieke gezondheid. Tijdens het opgroeien en op latere leeftijd. Daarom willen we ongezonde stress bij kinderen voorkomen, zodat zij veerkrachtig op kunnen groeien. Dit verbetert uiteindelijk het welbevinden van de jeugd en draagt bij aan een gezonde generatie in 2040. Niet alleen wij houden ons hiermee bezig, maar iedereen kan eraan bijdragen. Met de Gezonde Generatie zetten we ons in voor een gezonde leefomgeving, die motiveert tot gezond gedrag. Daarbinnen maakt MIND zich hard voor het welbevinden van kinderen, jongeren en (aanstaande) ouders. We zetten in op 3 pijlers: ongezonde stressoren verminderen, aandacht voor het preventief leren omgaan met stress en tegenslag en sociale binding als buffer tegen stress. Thuis, op school en in de maatschappij. Dat doen we met communicatie, lobby en in samenwerking met andere organisaties.

'Be the village'
Met onze communicatiestrategie roepen we mensen op ‘to be the village’ (naar analogie van het idee dat 'it takes a village to raise a child', oftewel: een kind wordt opgevoed door de gemeenschap, de omgeving waarin het opgroeit). We kunnen allemaal iets in het leven van iemand betekenen, ook in het leven van een opgroeiend kind en van ouders. Met onze lobby roepen we de politiek op om meer aandacht te geven aan de sociale en emotionele vaardigheden op school en bij gemeenten voor meer (in)formele steunvoorzieningen en laagdrempelige ontmoetingsplekken voor ouders in de wijk. Met onze partners geven we meer aandacht in Nederland aan het preventief leren omgaan met stress en tegenslag. Dit alles om ervoor te zorgen dat we in 2040 de gezondste jeugd van de wereld hebben."

Wat vind je het leukst aan je werk bij en voor De Gezonde Generatie?
"Ik vind het heel mooi om bij te kunnen dragen aan (meer aandacht voor) preventie en bij de Gezonde Generatie te kunnen werken aan de mentale gezondheid van onze (toekomstige) kinderen. Ik werk zelf als expert ongezonde stress verminderen, dus ik hou me vooral bezig met kennis, monitoring en onderzoek: het verzamelen van kennis, het opzetten van beleidsonderbouwend onderzoek en het verwerken van deze kennis tot toegankelijke informatie. Vanuit dat kader werk en denk ik mee aan campagnes en lobby’s en ben ik van betekenis in de samenwerking met andere partijen. 

Bij een deskresearch kwamen we erachter dat er in Nederland heel weinig aandacht is voor het preventief leren omgaan met stress: als je het al hebt, dan is er genoeg informatie te vinden, maar we leven nu niet bepaald in een land waar daar aandacht voor is bij bijvoorbeeld het opgroeien of opvoeden. We hebben toen bij onze nulmeting uitgevraagd of mensen wel behoefte hebben om meer kennis te hebben over omgaan met stress, stress verminderen en voorkomen, bij zichzelf of eventueel bij hun kind. En daar kwam uit dat die behoefte heel groot is. En ook: mensen die al weten hoe met stress om te gaan, hebben veel minder stress. Dus nu zoeken we zo veel mogelijk samenwerkingspartners op en zetten we hard in bij onze lobby om preventief leren omgaan met stress een belangrijke plek te geven bij opgroeien en opvoeden in Nederland. Daarmee heb ik echt het gevoel dat we iets bijdragen aan de behoefte van velen als het gaat om stressvermindering. Sociale binding, het gevoel verbonden te zijn met de mensen om je heen en er zijn voor elkaar, is zó belangrijk als buffer tegen stress. We gaan hier veel aandacht voor vragen in de media. We motiveren mensen om die 'village' te zijn voor kinderen. Want aandacht geeft veerkracht en zorgt ervoor dat kinderen gezond opgroeien. Daarin kunnen we allemaal iets betekenen: dát is de Kracht van Aandacht!"

marieke1b