Tweedaagse lobbystrategietraining 15-6 / 23-9

Zoals ieder jaar organiseren we ook nu weer een lobby strategie training bij MIND.  Meld je snel aan, want vol = vol.

Meer informatie:
Tweedaagse training op 15 juni en 23 september
In Amersfoort, bij MIND 
Voor patiënten- en familieverenigingen en regionale en lokale cliënten- en familieorganisaties.

Voor wie
Voor patiënten- en familieverenigingen, voor regionale en lokale cliënten- en familieorganisaties.
Je hebt al ervaring met lobby, maar je hebt behoefte aan meer theoretische kennis over lobby-strategieën. Ook het toepassen en rollenspelen komen uitgebreid aan de orde.

Leerdoel
Je leert welke lobbytechnieken- en instrumenten er zijn en hoe je een strategisch lobbyplan kunt maken. Je krijgt inzicht in de samenhang tussen landelijke, regionale en lokale lobby, en de belangen van je belangrijkste stakeholders. Je leert meer over het organiseren van invloed en hoe je een strategische gesprekspartner wordt.  Tot slot zullen we aan de slag gaan met perceptiemanagement, en het voorbereiden van gesprekken.
Programma
 
Dag 1, ochtend
Dit gedeelte wordt verzorgd door Van Belang en Partners en MIND.
De theorie achter een effectieve lobbystrategie: in kaart brengen van het krachtenveld, maken van de stakeholdersanalyse. Maak een keuze welke partijen te benaderen zijn om mee samen te werken om je belangen goed te behartigen (intern en extern)? Op wie ga je je primair richten, wat wordt je kernboodschap en hoe breng in kaart wat de belangen van deze partijen zijn.
 
Dag 1, middag
Dit gedeelte wordt verzorgd door De Lobbyvakschool en MIND.
In de praktijk brengen van de theorie. Het uitwerken van de lobbystrategie in aanloop naar een gesprek met een belangrijke stakeholder. Aan de slag met perceptiemanagement, wat is de huidige perceptie, hoe wil je die veranderen en wat is het resultaat.
Uitleg van huiswerkopdracht: ‘stel een strategieplan op’.
 
Dag 2, ochtend
Dit gedeelte wordt verzorgd door De Lobbyvakschool en MIND.
Huiswerkopdracht (strategieplan) bespreken.
Toelichting op politieke processen van de gemeenten. Welke lobbytechnieken zijn te gebruiken om in gesprek te komen en om deze voor te bereiden (inzet media, gemeenteraad e.d.).
 
Dag 2, middag
Dit gedeelte wordt verzorgd door een Matthijs van Leur, strategisch adviseur van gemeente Amersfoort.
Toelichting ambtelijk proces gemeente. Hoe komt beleid tot stand (jeugdhulp, WMO, samenwerking zorgverzekeraar etc. etc.) en op welke momenten kun je het beste met de gemeente in gesprek. Wat heeft de gemeente nodig aan informatie en waar zijn ze gevoelig voor. Rollenspellen: we oefenen met (korte) gesprekken met de externe beleidsadviseur (zo mogelijk van de gemeente).

Kosten, aanmelding, voorwaarden
Een huiswerkopdracht is onderdeel van deze training. Het is niet mogelijk om je voor een van de twee dagen op te geven. Aan de training zijn geen kosten verbonden; we zullen we bij annulering 100 euro in rekening brengen.
 
Meer informatie nodig?
Voor vragen kun je terecht bij Mirjam Drost, adviseur Public Affairs (lobby) bij MIND mirjam.drost@wijzijnmind.nl of Irene van Zoeren secretaresse bij MIND irene.vanzoeren@wijzijnmind.nl
Let op: als je je wilt aanmelden, graag op onderstaande link klikken. 

Aanmelding
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier compleet in te vullen via deze link
 

Meer activiteiten