Inspiratiedag 'Ondernemen in zelfregie en herstel'

inspiratiedag GS 21 mei

Heb jij er wel eens aan gedacht om zelf iets op te starten? Een herstelinitiatief of zelfregiecentrum in je eigen woonplaats bijvoorbeeld? Of ben je actief bij een herstelacademie, zelfregiecentrum of regionale cliëntenorganisatie en wil je iets nieuws ontwikkelen? Bijvoorbeeld een logeerhuis, gerund door ervarings-deskundigen of het geven van voorlichting aan politie of een andere beroepsgroep?

Kom dan met je ideeën en plannen op dinsdag 21 mei naar de landelijke inspiratiedag van MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid! Deze inspiratiedag is bedoeld voor ervaringsdeskundigen (met of zonder opleiding; ook familie/naasten), medewerkers van herstelacademies en zelfregiecentra en belangenbehartigers van mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Locatie: Colour Kitchen Zuilen, Utrecht

Aanmelden kan via deze link: http://mind-aanmeldformulier.surveytalent.com/survey/aanmeldformulier-inspiratiedag

 

Programma

Dagvoorzitter: Sonja Visser 

09.30 uur: Inloop met koffie en thee 

  • Aanmelden en keuze maken voor de deelsessie voor de ochtend en voor de middag 
  • Informatiestands in het café, o.a. Samen Sterk zonder Stigma, De Bagagedrager. 
10.30 uur: Plenair programma in de Christinazaal met pitches van 
  • Conny Ariëns, Eagle Shelter Dongen 
  • Everdien Boesveld, Stadskamer Doetinchem 
  • Rokus Loopik, The Living Museum 
11.25 uur   Wisselpauze 
 
11.35 uur Keuze uit drie deelsessies: 
  • 1. Hoe zorg je voor een peer omgeving en vrije ruimte? (Christinazaal) Door Dienke Boertien, Kenniscentrum Phrenos en Dylan Peters, advanced facilitator WRAPP bij Recovery College Enik. Herstel- en zelfregiecentra hebben vrije ruimte hoog in het vaandel staan. Het is een voor-waarde voor herstel. Welke competenties heb je nodig om een peer omgeving in te richten en vrije ruimte mogelijk te maken? Hoe verwerf je die kennis en vaardigheden? 
     
  • 2. Ondernemen vanuit de WIA, kan dat eigenlijk wel? (Vergaderlokaal 2, 1e verdieping.) 
    Door Marieke Thoomes, arbeidsdeskundige en bedrijfsadviseur voor inclusie UWV werkbedrijf Utrecht en Margriet Paalvast van MIND Landelijk Platform. Als je iets nieuws wilt opzetten en daar je werk van wilt maken levert dat nog niet direct een betaalde baan op. Hoe ga je daar het UWV in meenemen zonder je uitkering kwijt te raken? Marieke Thoomes kan je wegwijs maken. Formuleer je vragen en neem die mee. 
     
  • 3. Speed-advies van Everdien Boesveld, Conny Ariëns en/of Sonja Visser. (Stand in het café.) 
12.30 uur Lunch 
 
13.30 uur Keuze uit vier deelsessies: 
  • 4.  Herstelcentra opzetten vanuit verschillende rollen. (Christinazaal.) Door Koos de Boed, onafhankelijk ervaringsdeskundige bij Boedies. Hij neemt je mee in de weg die hij heeft afgelegd -en nog aan het afleggen is- bij het opzetten van Herstelcentra In Harderwijk en in Meppel/Steenwijk. Zijn ervaringen doet hij zowel op in de rol van werknemer bij een Ggz-Instelling als in de rol van zelfstandig ondernemer. Hoe kom je met de juiste mensen in contact? Hoe vind je financiering? Hoe zet je een goede basis op? Hoe werk je samen zonder je eigenheid te verliezen? Vanuit de visie op halen én brengen hoopt Koos ook op waardevolle tips van de deelnemers! 
     
  • 5.  Het vertelkastje. (Vergaderzaal 1, 1e verdieping.) Door Jeanette Eken van De Bagagedrager. Theatrale vertelling over leven met een bipolaire stoornis en suïcidale gedachten, vertelt vanuit een multiculturele achtergrond. Een warm bad van een sprankelende rasverteller.   Haar verhalen doorbreken taboes waardoor moeilijke onderwerpen bespreekbaar worden. Jeanette gaat daarna met de deelnemers in gesprek. 
     
  • 6.  Gewoon doen, gewoon beginnen. (Vergaderzaal 2, 1e verdieping.) Door Chantal Soepboer, coördinator vrijplaats voor zelfregie en herstel Mensdoormens. De vrijplaats in Almelo biedt ondersteuning bij persoonlijk en maatschappelijk herstel. Enerzijds door diepgang op te zoeken, met mensen in gesprek te gaan, cursussen, workshops en themamomenten te organiseren, anderzijds lekker luchtig bezig te zijn met verschillende activiteiten. Bij het opzetten van dit project is Chantal erachter gekomen dat je gewoon moet beginnen en moet doen. De weg is hobbelig maar niet onoverbrugbaar. 
     
  • 7.  Speed-advies van Everdien Boesveld, Conny Ariëns en/of Sonja Visser. (Stand in het café.) 
14.25 uur     Wisselpauze 
 
14.35 uur     Keuze uit vier deelsessies: 
  • 8.  Het Living Museum in 10 stappen. (Christinazaal.) Door Rokus Loopik, ontdekkingsreiziger in herstelmethoden. Hoe start je een maatschappelijke onderneming? De start van een Living Museum in 10 stappen. 
     
  • 9.  Open je ogen voor mij! (Vergaderlokaal 1, 1e verdieping.) Door Marie-Josée Eenkhoorn en Ben van der Weide, bestuursleden Stichting Zelfregieteam Borne. Een burgerinitiatief gestart naar aanleiding van een bericht in een regionaal dagblad, waarin een vader van een zoon met een psychiatrisch beeld aandacht vroeg voor zijn eigen vraagstuk. “Waar kan ik als ouder/naaste voor mijzelf terecht?’ Hij opperde een platform te starten en vroeg mensen die hierin een rol zouden willen spelen. Hij kreeg vele reacties en daaruit werd een kerngroep geformeerd, die medio 2016 een Right to Challenge project is gestart met actueel als resultaat dat door vrijwilligers/ervaringsdeskundigen ontmoetingen worden georganiseerd voor de naasten van mensen met onbegrepen gedrag, dus breder dan psychische problematiek. Marie-Josée en Ben willen jullie meenemen in: de gevoelde noodzaak van dit initiatief; de aanpak; de samenwerking met gemeente en andere zorgorganisaties; de financiële mogelijkheden en de resultaten tot nu toe en plannen die nu ontwikkeld worden. 
     
  • 10. De weg van opdrachten tot herstelinitiatief, een stichting in oprichting. (Vergaderlokaal 2, 1e verdieping). Door Carolien Jansen, initiatiefneemster PeerSupportProjecten. Toen Carolien aan het worstelen was in haar leven, toen was daar peer support: Ze was welkom, mocht er zijn zoals ze was op dat moment, geen verwachtingen en oplossingen werden aangereikt, ze mocht helen in eigen tempo en toen het tijd was ging ze vanzelf haar verhaal delen. Ze heeft ervaren wat peer support met haar deed en wilde aan de slag. Ze miste iets dergelijks in Schiedam en besloot om een PeerSupportGroep in Schiedam te starten, een beginactiviteit. Ze neemt je graag mee in hoe opdrachten van een intern Leertraject Ervaringsdeskundigheid bij Lister, opgepikt en meegedragen werd in de Leergang Maatschappelijk Ondernemen voor Herstelinitiatieven en Zelfregiecentra, waar we nu zijn en hoe nu verder. 
     
  • 11. Speed-advies van Everdien Boesveld, Conny Ariëns en/of Sonja Visser. (Stand in het café.) 
15.30 uur     Afsluiting met een hapje en een drankje.    
 
Meer activiteiten